انواع کشمش

سبز قلمی، زرد دودی،تیفی، آفتابی، مویز

 

 

  • کشمش سبز قلمی

برای تهیه کشمش سبز از امولسیون سرد استفاده می‌شود. که مخلوطی از درصدهای معین کربنات پتاسیم و روغن کشمش (روغن استرالیایی) می‌باشد. مقدار یک لیتر روغن با ۲٫۵ کیلوگرم کربنات پتاسیم در ۱۰۰ لیتر آب مخلوط می‌نمایند. انگور را بعد از برداشت تمیز کرده و درون محلول فرو می‌برند (مدت۲۰تا ۳۰ ثانیه بسته به نوع انگور) و سپس آنه را روی رشته‌های سیم مفتولی داخل بارگاه بهداشتی آویزان می‌نمایند تا خشک شود. به این روش کشمش سبز تولید می‌شود و چنانچه بخواهیم می‌توان از گاز گوگرد برای تهیه کشمش دودی استفاده نمود. در این روش پودر گوگرد را داخل سینی کوچکی ریخته و آن را آتش می‌زنند. برای همگن شدن پخش گوگرد دریچه‌هایی در بارگاه تعبیه شده که با باز و بسته نمودن تدریجی آن جریان هوا در داخل بارگاه برقرار می‌شود.

  • کشمش زرد دودی

تمام مراحل تهیه این نوع کشمش مثل کشمش سبز قلمی است که در این روش از گاز گوگرد برای تهیه کشمش دودی استفاده می‌نمایند. به این ترتیب که پودر گوگرد را داخل سینی کوچکی ریخته و آن را آتش می‌زنند. برای همگن شدن پخش گوگرد دریچه‌هایی در بارگاه تعبیه شده که با باز و بسته نمودن تدریجی آن جریان هوا در داخل بارگاه برقرار می‌شود

  • کشمش مویز

برای تهیه مویز بیشتر از رقم رزقی استفاده می‌شود. برای این منظور انگور را پس از برداشت در محلی تمیز و عاری از هرگونه آلودگی پهن کرده و پس از خشک شدن آن را جمع‌آوری کرده و در سبدهای بزرگ نگهداری می‌نمایند.

 

  • کشمش تیفی

برای تهیه کشمش تیفی از ارقام مختلف انگور از جمله رقم سبزه مال، رزقی و۰۰۰۰استفاده می‌شود کشمش تیفی همچون کشمش آفتابی در محلول تیز آب فرو می‌برند تنها تفاوت آن با کشمش آفتابی این است که به جای پهن کردن در آفتاب آن را در سایه و روی بند خشک می‌کنند.

  • کشمش آفتابی

برای تهیه این نوع کشمش از رقم پیکانی و رسمی استفاده می‌گردد برای این منظور انگور را پس از برداشت در محلول تیز آب فرو برده و سپس آن را در محلی تمیز و در معرض تابش نور مستقیم نور خورشید پهن می‌کنند.

 

بطور کلی انواع کشمش های ایران:

  • کشمش تیزآبی : با کالری بالا، طعم بسیارشیرین و دارای خواص بالا
  • کشمش انگوری (طلایی) : بدون هسته با طعم شیرین
  • کشمش سبز
  • کشمش ریزدانه
  • کشمش درشت دانه
  • کشمش سیاه دانه: بیشترین خاصیت دارویی و درمانی را به علت دارا بودن آنتوسیانین بالا دارد.
  • کشمش آفتابی
  • کشمش غوره ای

بهترین کشمش پلویی جهان

بهترین کشمش جهان به کشمش پلویی اختصاص دارد. قیمت جهانی کشمش دلیلی است بر صادرات عمده کشمش ایران به کشورهایی نظیر آلمان، اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، بلژیک، دانمارکف بلغارستان، روسیه؛ اکراین و لهستان. کارخانجات تولید کشمش ایران مجهزترین کارخانجات دنیا هستند.

کشورهای زیادی به تولید کشمش مشغولند اما تنها چند کشور هستند که 90 درصد کشمش جهان را تولید می کنند. کشورهای ازبکستان، شیلی، یونان و افغانستان تنها 10  درصد از کشمش دنیا را تولید می کنند و مابقی توسط 3 کشور تولید می گردد. بهترین کشمش جهان نیز به سه کشور اختصاص دارد و بیشترین استفاده را نیز دارد. در ذیل کشمشهایی که بیشترین صادرات را دارند ذکر شده، به عنوان مثال مویز بهترین کشمش جهان است اما نسبت به بقیه کشمشها، کمترین صادرات را دارد ولی مصرف داخلی زیادی دارند.

  • کشمش پلویی آمریکا

آمریکا کشوری است با یک ایالت کشمش خیز. همین یک ایالت 709 میلیون دلار به کشورهای دیگر صادرات دارد. خاک و آب و هوای ایالت کالیفرنیای آمریکا برای کاشت انگور بی دانه بسیار مستعد است و به همین علت است که توانایی صادرات332/770 تن در سال را دارد.

  • کشمش پلویی ایران

ایران دومین تولیدکننده و صادرکننده کشمش جهان است. انواع کشمش پلویی مانند کشمش طلایی صادراتی و کشمش سلطانا را به دنیا صادر می کند. کشمش هایی مانند مویز، سبز قلمی، کشمش عسگری و کشمش تیزابی از تولیدات دیگر ایران است. مهمترین مراکز پخش کشمش ایرانی ملایر، بناب، ملکان و تاکستان هستند. کاشمر نیز از دیگر شهرهای کشمش خیز ایران است. ایران به بیش از 120 کشور دنیا کشمش صادر می کند. از فقیرترین کشورها تا ثروتمندترین کشورهای دنیا کشمش ایران را می خرند.

  • کشمش پلویی ترکیه

ترکیه سومین کشور تولیدکننده کشمش دنیاست. ترکیه از نظر تولید انگور ششمین کشور دنیاست اما از نظر تولید و صادرات کشمش جزو سومین کشور دنیا محسوب می گردد. 310 هزار تن کشمش میزان تولید و صادرات کشمش ترکیه است. بیشترین صادرات کشمش ترکیه به کشمش سلطانا اختصاص دارد. ترکیه به بیش از 100 کشور دنیا کشمش صادر می کند.